8 Nisan 2015 Çarşamba

Memphis Grubu

                                            MEMPHİS GRUBU




1980’li yılların en önemli tasarım grubu hiç kuşkusuz Memphis’ti. Milan’da, Ettore Sottsass tarafından 1980 yılında radikal Studio Alchimia’dan ayrılmasından sonra başlatıldı. 
Ettore Sottsass, çevresine bir grup uluslararası mimar, mobilya, dokuma ve seramik tasarımcısını topladı. Bunlar arasında Andrea Branzi, Martine Bedin, George Sowden, Peter Shire, Michael Graves, Javier Mariscal, Michele de Lucchi ve Matteo Thun bulunuyordu.

Çalışmalarını ilk kez 1981 Milan Mobilya Fuarında sergilediler. Burada Memphis grubu, bazı eleştirmenler tarafından yavan bulunsa da başarı elde etti. Postmodernist bir grup olan Memphis çeşitli kaynaklardan —klasik mimariden 1950’li yılların değersiz sanatına kadar her şeyden— eklektik bir şekilde yararlandı. Göz alıcı ve çoğu kez şaşırtıcı renkler kullandılar ve nesnenin pratik kullanımından çok görünümü ve anlamı üzerine vurgu yaptılar. Tartışmacı bir girişim olarak başlayan şey büyük bir ticarî başarı kazandı. Ne var ki, Memphis Grubunun postmodernizmin aşırı yönlerini oluşturan fikirleri fazla kalıcı olamadı.Back to Memphis: Revival of a 1980s Design PhenomenonBack to Memphis: Revival of a 1980s Design Phenomenon
Back to Memphis: Revival of a 1980s Design PhenomenonBack to Memphis: Revival of a 1980s Design Phenomenon                                                                           




Back to Memphis: Revival of a 1980s Design Phenomenon  Back to Memphis: Revival of a 1980s Design Phenomenon

Stüdyo Alchimia

                                                                STÜDYO ALCHİMİA


Tasarım ve mimarlık stüdyosu Alchimia. Mimar Alessandro ve Milano'da Adriana Guerriro tarafından 1976 yılında kurulmuştur. 
 




Başlangıçta deneysel laboratuvar ve yaşam sergi alanı, üretilen ve sanat ürünleri gerektiği gibi satılan bir yer oluşturuldu. Alchimia grubunun önerisi ürünleri rafine yapmak geri dönüştürmek gerekirdi. Alchimia önde gelen üyeleri Andrea Branzi, Michele de Lucchi ve Ettore Sottsass idi. Dönemin en önemli düşünürleri ve gelecekteki yönetmen, Alessandro Mendini'nin yeniden tasarımı yayıldı. O topları, küçük flamalar tarafından sözde tasarım klasikleri taraflı yorumlanır bu nedenle işlevselci tasarımları istenilen radikal sorgulanmasında, grup postmodernizm de öncü oldu. "Bau.Haus 1" ve "2 Bau.Haus" olarak sunulan 1979 yılında ilk koleksiyonu. Ironik bir değersizleştirme Bauhaus mobilya ve dönem mobilyaları, plastik kaplama ve etkileyici bir tasarım ile orada sunuldu. Bir anti-faydacı odaklı kültür bilincinin ikonografi olarak - Sottsass mobilya o göstergebilim-sanat-tarihsel yorumlandığı olduğunu gösterdi 1980 Mendini sergisi Linz "Tasarım Forumu" tasarımı üzerine grup ile yer aldı. Onun nesneleri anıtlar benzersiz karakter olarak sahip olmalıdır. 1981 Sottsass stüdyo Alchimia ve Memphis kurdu.
Gibi önemli uluslararası tasarımcılar Alchimia grubu dünya çapında birçok sergiye geç 70s ve erken 80s yer aldı.


  • Sanatçıların amacı tüketime yönelik ürünlerden çok sergilenecek parçalar tasarlamak ve üretmekti.
  • Ucuz, kolay bulunabilir malzemelerle parlak renkli, dekoratif tasarımlar yaptılar.
  • "İyi Tasarım" anlayışına karşı popüler kültürden ve kitschten esinlenilen, mizahi mobilyalar ürettiler.